Overige behandelingen

Kronen

Een kroon is een kunsttand die over je eigen tand wordt gezet, deze wordt op maat gemaakt en ziet er daardoor natuurlijk uit en past mooi bij de rest van uw gebit.
Wij adviseren een kroon wanneer een tand vaak gevuld is, of als er na het afbreken van een tand te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen. Een kroon zorgt er dan voor dat uw tand behouden blijft.
U kunt ook kiezen voor een kroon bij verkleuring of misvorming van uw tand.
Indien nodig, wordt er eerst een voorbereidende behandeling uitgevoerd, bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn.
Wij slijpen uw tand om ruimte te maken voor de kroon, daarna wordt er een scan van het gebit gemaakt met een Trios 3 Shape Scanner.

Een afdruk met een afdruklepel (happen) is bijna nooit nodig. Dan wordt er gekeken hoe u dichtbijt en bepalen we de kleur van de kroon. De tandtechnieker maakt vervolgens uw kroon. Er wordt een noodkroon geplaatst op de tand om deze te beschermen totdat de definitieve kroon klaar is om geplaatst te worden.

Kroon-brug

Bruggen

Met een brug vervang je een ontbrekende tand of kies. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar of een enkele kroon die aan de naastliggende tanden wordt vastgemaakt.
De voorbehandeling kan bestaan uit een vulling, wortelkanaalbehandeling of implantaatbehandeling. Om de tand te versterken kan er een pin of opbouw nodig zijn. We slijpen uw tand of kies waar de brug op komt om de benodigde ruimte te maken. Dan wordt er een scan gemaakt van uw gebit met de Trios 3 Shape Scanner.
Ook wordt er gekeken naar hoe u dichtbijt en bepalen we de juiste kleur. De brug wordt dan door een Tandtechnieker gemaakt.

Kroon-brug

Facings

Een facing is een schildje van porselein of composiet die op de tand wordt geplaatst, hierdoor kunnen we de vorm of kleur van de tand verfraaien. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden om een spleetje tussen uw tanden op te vullen, afgebroken hoekjes te repareren, verkleurde tanden witter maken of om scheve tanden te verbergen.

Facings

Prothese

Bij ontbrekende tanden of kiezen die niet door een brug, kroon of implantaat kunnen worden vervangen kunnen wij een prothese maken. Bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen is dat een partiele prothese (ook wel plaat- of frameprothese genoemd), deze zorgt er voor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast verbeterd de prothese het uiterlijk van uw gebit, en beschermd deze de overige tanden tegen slijtage en bederf. Bij het ontbreken van alle tanden is dat een volledige prothese (kunstgebit).

Prothese

Tanden bleken

Verkleuring/Aanslag aan de buitenzijde van uw tanden kan veroorzaakt worden door roken, thee/koffie drinken of door voeding. Deze aanslag kunt u verwijderen met tandpasta maar de kleur van de tanden verandert hierdoor niet. De kleur van uw tanden is bepaald door uw DNA. Tanden kunnen witter gemaakt worden door middel van bleken. U kunt uw tanden zelf thuis bleken met een thuisbleekmethode (met behulp van bleeklepels) maar ook bij ons in de praktijk.

Tanden-bleken

Sealen

Sealen is het afdekken van putjes/groeven in de kauwvlakken van kiezen met een dun laagje kunststoflak. Deze putjes/groeven zijn lastig schoon te maken en er kunnen ongemerkt bacteriën en voedselresten blijven zitten. Daardoor is er een risico dat er gaatjes ontstaan.De meeste gaatjes ontstaan op het moment dat de kiezen volledig zijn doorgebroken omdat het glazuur dan nog moet uitharden. Dit is dus een goede tijd om de kauwvlakken te sealen, en het wordt daarom meestal bij kinderen gedaan. Het risico op cariës/tandbederf wordt hierdoor verkleind. De kunststoflak is vrijwel onzichtbaar en gaat enkele jaren mee. Het kan voorkomen dat de behandeling herhaald moet worden.

Wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling is een behandeling waarbij het ontstoken tandweefsel (pulpa) van het wortelkanaal van een tand of kies verwijdert wordt en de ontstane ruimte wordt opgevuld. De wortel zit onder uw tandvlees in de kaak. In iedere wortel loopt een wortelkanaal, hierin zit o.a. bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten.
Ontstoken tandweefsel kan ontstaan door tandbederf, een lekkende vulling of door een klap op de tand door bijvoorbeeld een val.
Voordat de behandeling begint wordt er een foto gemaakt om te kijken hoe de wortels lopen.
Eerst krijgt u een verdoving en wordt er een cofferdam geplaatst. Dit is een rubberen lapje welke gebruikt wordt om de ruimte om de tand droog te houden. De tand wordt op het kauwvlak open gemaakt met een boor en het ontstoken weefsel en de zenuw met vijltjes verwijderd. Daarna wordt de kies met desinfecterend middel gespoeld. De schoongemaakte kanalen worden opgevuld met rubberen stiftjes en afgesloten met een vulling.
Meestal wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.

Wortelkanaalbehandeling

Vullingen

Uw tand of kies vullen wij als u een gaatje heeft of als uw kies afbreekt. Soms vervangen wij vullingen als er een breuk in een bestaande vulling zit. Door de tand te vullen kunt u weer goed kauwen en voorkomt u verder (pijn)klachten.
Als het nodig is krijgt u een verdoving. Vervolgens wordt het tandbederf of de oude vulling weggeboord. De schone/droge tand wordt geëtst om het weefsel ruwer te maken zodat het beter hecht. Dan wordt er een lijmlaag gelegd waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.
Tegenwoordig worden er in de meeste gevallen witte vullingen (composiet) geplaatst. Met composiet is veel mogelijk, voortanden kunnen na een breuk opnieuw opgebouwd worden en verkleuringen van tanden en kiezen hersteld worden.

Vullingen

Bekijk de meest recente Tarievenlijst

Acute pijnklachten? Spoed? Bel naar 0226 - 411 229 of